Heb je mijn e-book over de nieuwe privacywetgeving al gelezen? Nee? Vraag het hier gratis aan! Al wel gelezen? Dan ben je vast tot de conclusie gekomen dat ook jouw bedrijf verwerkersovereenkomsten moet sluiten. 

 

Voor wie?

Ieder bedrijf dat persoonsgegevens opslaat is een "verwerkingsverantwoordelijke" in de zin van de AVG. Je bent verantwoordelijk voor de persoonsgegeven die je opslaat. Besteed je taken uit, bijvoorbeeld de administratie? Of maak je gebruik van software of een clouddienst? Dan heeft ook die partij beschikking over de gegevens. Deze partij is de "verwerker". Jij (of jouw bedrijf) blijft degene die bepaalt wat er met de gegevens gebeurt. 

 

In deze situatie zijn zowel de verwerker als de verwerkingsverantwoordelijke verplicht om een overeenkomst te sluiten waarin afspraken worden gemaakt. 

 

Welke afspraken? 

In de verwerkersovereenkomst maak je afspraken over (onder andere) de volgende onderwerpen:

  • om welke gegevens gaat het?
  • wat mag de verwerker wel en niet doen met de gegevens?
  • hoe worden de gegevens beveiligd?
  • mag de verwerker andere partijen inschakelen?
  • wat gebeurt er met de gegevens na het einde van de samenwerking?
  • wat te doen bij een datalek?

 

Kortom, afspraken om de persoonsgegevens zo goed mogelijk te beschermen. 

 

Waar vind ik de verwerkersovereenkomst?

Inmiddels zijn op internet al veel modellen te vinden voor een verwerkersovereenkomst. Dit is (meestal) niet voldoende: iedere situatie is anders. De AVG schrijft voor dat je een overeenkomst op maat maakt. Een model is dan ook vaak niet voldoende. 

Wil je weten of jouw bedrijf verwerkingsovereenkomsten moet sluiten, en met welke partijen? Of heb je een verwerkersovereenkomst nodig? Neem contact met mij op! Ik zorg ervoor dat jouw onderneming AVG-proof is. 

 

Workshop AVG

Op 23 april a.s. organiseer ik een (gratis) workshop over de AVG. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben als eerste op de hoogte van de inschrijving!